Säkerhet, sova och äta…
Cherbourg 16 aug 2022
Jag får ibland frågan hur jag gör med sömnen då jag seglar ensam i trafikerade vatten, vilket det har varit efter att jag lämnade Cuxhaven i Elbe för att sträcksegla till Cherbourg. Det är en sträcka på 500 Nm. Omvandlat till km blir det 925 km.
Jag ska försöka förmedla hur jag hanterar solosegling vad gäller sömn, mat och säkerheten ombord.
Låt oss börja med säkerheten.
Ibland måste jag upp på däck för att t ex sätta gennakern. Då har jag flytväst med säkerhetslina som löper i ett band som är uppspänt mellan fören och aktern. Det värsta skulle ju vara om jag av någon anledning faller över bord och inte kan ta mig upp igen.
Skulle det västa ändå ske, något kan ju brista och kanske putta mig över bord, bär jag med mig en mindre ”Epirp”. Det finns två st ombord. En som jag bär med mig hela tiden och en större och mer kraftfull som sitter lättillgänglig om jag tvingas överge båten. En Epirb att en sändare som via satellit förmedlar min position, vem jag är samt kontaktuppgifter till anhöriga. Epirben startas av mig då nödläge uppstår varvid räddningscentraler i land vet då exakt var jag befinner mig. Fartyg i närheten kan då inleda sök och räddningsinsats. Enormt tryggt att den tjänsten finns.
Utöver epirben har jag en lite AIS-sändare, se bild, som sänder position om jag eller någon trillar i plurret. När vi är fler ombord har alla var sin så att Link One kan lokalisera den saknade besättningsmannen. Det är ju mörkt halva dygnet och sjön kan gå hög vilket gör det nära omöjligt att lokalisera ngn i vattnet. En sändare som talar om för besättningen ombord var den saknade befinner sig är ovärderlig. Den nödställdes position kommer upp på navigationsskärmen ombord.
Vill jag få kontakt med andra fartyg i närheten, inom ca 20 Nm, finns det en VHF-radio. Då vi är långt ute till havs och det kanske inte finns andra fartyg inom de 20 Nm har vi en satellittelefon som sänder och tar emot samtal och mejl. Det går med andra ord nå ut oavsett var Link One befinner sig.
Sömn
När jag befinner mig i trafikerade vatten kollar jag av havet runt Link One. Var finns fartygen, vilken kurs har dom och inom vilken tid kommer vi att vara nära varandra. Det finns en AIS (Automatisk Identifikation System),ombord som ger mig all viktig information. Jag försöker dessutom hålla mig borta från i sjökortet markerade trafikzoner. När jag är trygg med spaningen har jag ett larm i telefonen som ljuder var tjugonde minut, vilket i realiteten ger kanske femton minuters sömn. Upp och kolla instrumenten samt visuellt horisonten runt. Om allt är lugnt och spaningen säger att jag kan sova igen så gör jag det. Börjar jag bli allt för trött och inte har läge för att sova går larmet likväl var tjugonde minut, som säkerhet om jag råkar slumra till. I dag finns all viktig information i mobilen. Här sjökortet tillsammans med AIS vilket gör att jag omedelbart kan se hur fartygsrörelserna ser ut runt Link One, även då jag har huvudet på kudden.
Jag tycker det fungerar bra och jag kan vara vaken stora delar av dagen för att hantera allt som måste fixas med.
Matlagning
En fråga jag fick av en båtgranne här i Cherbourg var om jag gör färdig matportioner innan jag lämnar för en längre passage. Nej så gör jag inte. I byssan har jag en kyl med i stort samma innehåll som på landbacken. Frukt och grönt håller rätt länge och klarar sig utan kyla. Kort sagt, jag lagar den mat jag vill ha. Skillnaden mot hur många lever till vardags lagar jag bara ett mål om dagen. En större frukost och sedan ett lagad måltid vid sena eftermiddagen. För att spara på energi och disk har jag blivit rätt bra på att tajma tillagningstider för olika ingredienser till följd att det bara krävs en kastrull eller stekpanna. Jo, jag äter på tallrik:-)
Hälsningar
PE
Ser att du är ute och ”seglar” igen trevlig läsning att följa dig på dina äventyr , många frågor , men det tar vi vid annan tidpunkt. Ser framemot nya referat . Segla lugnt