Seglarbloggen med Per-Erling Evensen
  • Seglarbloggen
  • Om Link One
  • Tidigare seglatser
    • S/Y Blue Puffin
      • Blue Puffin-bloggen
      • Om Blue Puffin
      • Bilder
    • S/Y Nerthus – Jorden Runt
      • Nerthusbloggen
      • Om Nerthus
      • Bilder
    • Antarktis
      • Antarktis-bloggen
      • Bilder
  • Kontakt
  • Sök
  • Menu Menu

Aucklands öar

Okategoriserade

Bilder hittar ni i slutet av texten.

Sedan mitt senaste blogginlägg har vi, jag och Maria, njutit av att segla bland öarna runt Auckland. Det är ett fantastiskt område med vackra öar och många alternativ till ankringar. Vindarna skiftar en hel del så vi har sökt oss till vikar med vind- och sjölä. 

Precis som övriga NZ har man röjt bushen för att skapa mark för boskap. Ofta hör vi råmanden och ser boskapen som betar utmed sluttningarna. 

På alla platser vi ankrat finns fina vandringsleder. Att vandra känns som en viktigt aktivitet för Nya Zeeländarna. Jag tycker också man i Nya Zeeland har en sund inställning till att vi människor har behov som kräver en toalett. Överallt finns det fina och rena och alltid öppna toaletter som givetvis är gratis. Tänk om den inställningen kunde sprida sig till Sverige.

De flesta öarna är höga med långgrunda stränder. Då tidvattnet är mellan 2-3 meter, beroende på månens bana runt jorden. Eftersom stränderna är långgrunda blir det ofta stora områden som blir torrlagda vid lågvatten. Kommer vi in med jollen vid högvatten kan det ibland var hundra meter strand ner till vattnet då det är dags att ta sig tillbaka till Link One. För att göra det hela hanterbart har jag monterat två upp- och nedfällbara hjul på jollens akter. Det gör att vi enkelt kan dra jollen ner eller upp från havet. Är det dyigt, vilket det ibland är vid lågvatten, fastnar hjulen och vi måste dra jollen till bättre förhållanden vilka kanske finns flera hundra meter bort. God bless them wheels!! 

Julens skolledighet är slut och det är färre båtar i vikarna nu. Under jul och nyår var NZ i stort sett stängt eftersom sommarsemestrar och helgerna innebar ledighet. För oss som är vana vid att julen infinner sig på den mörka och kallare årstiden är det lite udda med midsommar och jul i stort sett samtidigt.

Just nu ligger vi i Islington Bay. Det är en bra och skyddad vik för de flesta vindriktningar. På ena sidan viken har vi ön Rangitoto, en ung vulkanö som bildades för ca 600 år sedan och som man ser från Auckland och är en viktig del av stadens profil. Rangitoto bidrar till att Auckland är en väl skyddad hamn med Stilla Havet alldeles utanför. På andra sidan viken ligger en för Maorikulturen viktig ö, Motutapu Island. Här finns lämningar från tiden innan de nya bosättarna från främst Europa anlände tidigt 1800-tal.

Sedan lång tid tillbaka har det varit en dröm att få ankra nära och lite öster om Aucklands stadskärna. Det är i dessa områden vi mest har vistats då vi varit här tidigare. När vi var här första gången 1978/79 hade vi en liten kölbåt som vi under en tid hade på land vid Akarana Yacht Club i Okahu Bay. Det var en 24 fots segelbåt byggd av Kauriträ som behövde målas om från grunden. Den båten sålde vi efter att ha seglat den en tid. Nu tittar vi efter alla mindre och vackra båtar för att se om det kan vara vår tidigare ”Vanita”.

Tidigare i veckan ankrade vi i just Okahu Bay under några dagar och kunde gå in med jollen till exakt den plats där vi för 45 år sedan jobbade med vår Vanita. Härlig känsla och nostalgi. Vi cyklade också in till down town Aucklands pirar som nu utvecklats till attraktiva områden för umgänge och boende. Här tar man verkligen vara på sitt unika och sjönära läge. Auckland kallar sig ”The city of sails”. Det är lätt att förstå när man ser all aktivitet på vattnet och längs pirar och stränder. 

En dag tog vi tåget till Hamilton tre timmar söderut där vi plockades upp med bil av Lynda och Barry för vidare färd till Mount Maunganui nere vid kusten. Dagens höjdpunkt var att få hälsa på Lyndas mamma Jean. Då vi som 25-åringar bodde i Auckland under ett halvår 1978/79 lärde vi känna Jean och hennes sedan några år bortgång man Jon som var båtbyggare. Jean arbetade på samma segelmakeri som jag och Maria. Nu fick vi träffa henne igen vilket var fantastiskt.

Våra andra vänner från samma tid, Cam och Brenda samt Cams bror Leith och hans fru Robyn har vi också hunnit träffa. Cam och Brenda har även varit i Sverige för att segla med oss under några veckor. Så nu förstår ni att vi har all anledning att segla hit igen, till vårt andra hemland. Det är faktiskt vårt femte besök på NZ varav två med segel.

Vi kommer fortsätta segla runt bland öarna här men också ta oss tillbaka och ankra i Okahu Bay för att ytterligare få upptäcka mer av Auckland.

Jag har noterat ett problem med autopiloten Den slår av helt plötsligt men fungerar efter att ha aktiverat Standby och sedan Auto igen. Så håller den på med ca 10 minuters mellanrum. För att bit för bit detektera felet har jag bytt datorenhet och nu senast den elektriska styrmotorn, en Linear. Efter test i förmiddags verkar det som allt fungerar, i alla fall under 45 min:-). Så nu blir det till att plocka isär den bytta motorn och se vad felet kan vara, kanske elmotorns ”kol”. Vi får se då vi är tillbaka till Whangarei. Har ett jobb inplanerat till den 28/3 samt tandläkarbesök den 19/3. Händer inget annat är planen att vara tillbaka till Whangarei, och all kunskap som som finns samlad där, i mitten eller början av mars. Det ger oss mycket tid för vidare segling, vilket känns bra nu när sommaren är som bäst.

Fin nattankring i skyddad vik innan vi går ut från den stora viken där Whangarei ligger längst in, ca 10 nm.

Nu har vi lämnat nattankringen och är snart ute på öppet hav, Stilla Havet.

Öarna utmed kusten är dramatiska.

Hur blev det så här?

Kryssar sista biten upp mot Tutukaka. Jodå, jag trivs…

Lite roligt att jag har kvar tracken från Nerthus då vi var i Tutukaka 2016&17. Se strecken i grönt. Nu ankrar vi nästan exakt på samma plats.
Tutukaka ligger bara en bit norr om Whangarei.

Efter att vi vänt söderut stannade vi upp i området kring Kawau Isl. Här gjorde vi en hajk runt udden. Hänförande vackert i Kawau Bay.

Lite underhållsarbete i en av vikarna vi stannade lite längre.

Det känns som att djuren har det bra miljö och frodigt gräs.

Bra med hjul på jollen då tidvattnet gått ut och det helt plötsligt är långt till vattenbrynet.

Nordön och en bit av Sydön.
Whangarei ligger på norra Nordön där ni ser en röd markering. Auckland i den stora viken en bit söder ut.

Här ligger Auckland, i skydd av framförallt Rangitoto och Whaiheke. Utanför bild ytterligare öar med fina ankringar och trails/vandringsleder.

I början av januari höll jag ett föredrag för Senior Old Tablers (SOT) via Zoom.
Tänk att sitta i sittbrunnen en tidig morgon, er kväll i går på Gotland, och ha kontakt i realtid med andra sidan vår fantastiska planet.

I NZ ser vi många äldre båtar, både motorbåtar och segelbåtar. En del hemmabyggen som den mindre båten på bild. Två olika båtintressen möttes här!

I vissa vikar var det dålig nätkontakt. Då fick vi gå upp på kullarna för att söka kontakt.

Ett annat sätt att få bättre täckning är att hissa upp en telefon i riggen och använda den som ”router”. Maria kallar det för ”spridaremodem”. Ni som kan namnen på riggdetaljer förstår.

Här möter vi en båt som har svårt att göra fart. Så blir det såklart med två bromsar nedfällda i vattnet:-)

Här står vår Vanita på land vid Akarana Yacht Club 1978. Jag fick besök några gånger av en äldre man som seglat fullriggare runt Cape Horn några gånger, på den så kallade vetetraden mellan Australien och England.

Jean var glad att möta oss igen. Första gången vi sågs var 1978. Kärt möte.

Hälsningar

PE&Maria

28 januari, 2024/9 Kommentarer/av Per-Erling Evensen
Dela inlägget
  • Dela på Facebook
  • Dela på Twitter
  • Dela på WhatsApp
  • Dela på LinkedIn
  • Dela via e-post
https://seglarbloggen.com/wp-content/uploads/2024/01/IMG_6761-scaled.jpg 752 2560 Per-Erling Evensen https://seglarbloggen.com/wp-content/uploads/2022/12/logo_seglarbloggen_2023.png Per-Erling Evensen2024-01-28 01:19:322024-01-28 05:55:19Aucklands öar
9 Kommentarer
  1. Per Nilsson says:
    28 januari, 2024 den 02:50

    Tack för mycket intressant läsning! Vilken underbar resa ni gör! Ha det fortsatt bara bäst och ta hand om er! 🙂

    Mvh Per

    Svara
    • Per-Erling Evensen says:
      28 januari, 2024 den 02:53

      Hej o tack för feedback. Vad roligt att du uppskattar bloggen.
      Hoppas du/ni har det fint.
      Hls
      PE

      Svara
  2. Bodil Lindberg says:
    28 januari, 2024 den 08:26

    Så helt otroligt att få följa er! Kramar från ett snöigt o kallt Stockholmfrån Bodil o Björn

    Svara
    • Per-Erling Evensen says:
      28 januari, 2024 den 09:11

      Hej o tack för återkoppling.
      Jo vi har det just otroligt fint här. Vi verkligen uppskattar NZ.
      PE&Maria

      Svara
  3. Maria Ahlsten says:
    28 januari, 2024 den 11:14

    Hejhej P-E och Maria! Oj så härligt ni har det, tack för fin rapport, som vanligt kul att läsa! Ja, det var verkligen ett bra föredrag du höll på H10, att du satt på andra sidan jordklotet kändes det inte alls som! Och hos oss var det som att vara med på Link one! Här är vintern precis som vanligt, ömsom skidföre, ömsom slaskigt och halt….men fåglarnas kvitter hörs oftare nu så hoppet om vårvärme lever! Kramar på er! Maria och Håkan

    Svara
  4. Torbjörn says:
    28 januari, 2024 den 14:59

    Så kul att följa er! För ett ögonblick vaknade seglarnerverna👍😃

    Svara
  5. Leif Wictoren says:
    28 januari, 2024 den 16:58

    Tack för underhållande läsning. Förstår att ni trivs och får många nya upplevelser att lägga till i loggboken. Må gott!

    Svara
  6. Solveig Klaussen says:
    28 januari, 2024 den 18:16

    Hej, vilken härlig läsning och helt fantastisk resa ni gör!!!
    Ser fram emot nästa rapport, var rädda om er
    Kram Sollan

    Svara
  7. Kicki Sjöstedt says:
    28 januari, 2024 den 19:55

    Härlig läsning! NZ verkar vara ett fantastiskt land för naturälskare.
    Kramar från Kicki o Tomas

    Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar Avbryt svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Öppna i större fönster

Om Seglarbloggen

Seglarbloggen spänner över fyra olika seglatser. Först till Antarktis, som ni kan läsa mer om här ›.
Sedan jorden-runt med Nerthus som hittas här ›. Därefter äventyret med vår RM1270, Blue Puffin följt av den nuvarande seglatsen med vår Overseas 40, One Link.

Följ oss på Instagram

Utöver den här bloggen har vi ett Instagram-konto där det med lite ojämna mellanrum hamnar bilder och betraktelser från vardagen ombord på Link One.
Följ oss på Instagram ›

Senaste inläggen

  • Bahamas8 maj, 2025 - 03:42
  • Martinique och Bahamas13 april, 2025 - 18:37
  • Fernando de Noronha till Martinique i Karibien18 mars, 2025 - 00:37
  • St Helena till Fernando de Noronha1 mars, 2025 - 21:34

Arkiv – Seglarbloggen

  • maj 2025 (1)
  • april 2025 (1)
  • mars 2025 (2)
  • februari 2025 (1)
  • januari 2025 (1)
  • december 2024 (2)
  • november 2024 (2)
  • oktober 2024 (1)
  • september 2024 (2)
  • augusti 2024 (2)
  • juli 2024 (1)
  • juni 2024 (2)
  • maj 2024 (2)
  • april 2024 (1)
  • mars 2024 (1)
  • januari 2024 (1)
  • december 2023 (1)
  • november 2023 (2)
  • oktober 2023 (3)
  • september 2023 (2)
  • augusti 2023 (3)
  • juli 2023 (3)
  • juni 2023 (3)
  • maj 2023 (3)
  • april 2023 (3)
  • mars 2023 (2)
  • februari 2023 (1)
  • januari 2023 (3)
  • december 2022 (17)
  • november 2022 (3)
  • oktober 2022 (4)
  • september 2022 (3)
  • augusti 2022 (4)
  • juli 2022 (2)
  • maj 2022 (1)
  • april 2022 (1)
  • december 2021 (3)
  • november 2021 (1)
  • april 2020 (1)
  • mars 2020 (1)
  • februari 2020 (1)
  • januari 2020 (2)
  • december 2019 (3)
  • november 2019 (4)
  • oktober 2019 (5)
  • september 2019 (5)
  • augusti 2019 (1)
  • juli 2019 (9)
  • juni 2015 (2)
  • februari 2015 (12)
  • januari 2015 (21)
  • december 2014 (22)

Arkiv – Nerthusbloggen

Saknar du inläggen mellan juli 2015 – augusti 2019? Du hittar dom i Nerthusbloggen ›

© 2022 – Seglarbloggen.com
All rights reserved

Första veckorna i NZKvar i övärlden utanför Auckland
Scroll to top