Första dygnet på Drake Passage
Ett dygn sedan vi lämnade Melchior Islands. Morgonen började med att vi tvingades ankra om vid 06-tiden på morgonen eftersom vinden tagit i och vi börjat dragga i det trånga området vi låg i. Det hela gick bra och efter diverse förberedelser inför överseglingen kunde vi lätt ankar vid 09.30.
Vinden har varit vår vän genom att blåsa från sydväst och bjudit på en fin slör i 12-16 ms. Motsvarande två rev i storseglet och 60% genuan ute. Det rör sig ordentligt ombord och ibland försvinner däck och durk under fötterna, lika väl som krafterna trycker tillbaka kroppen i motsatt riktning mot vad den var på väg mot. Allt verkar vara bra stuvat och inga prylar har överfallit oss ännu. Enligt prognosen skall det sakta vrida emot om någon dag så vi passar på att sätta in lite höjd på ”kontot” för att få utdelning när vi närmar oss Kap Horn och den västliga vinden har kommit.
I morse då jag gick på min vakt klockan 09.00 var det ett fantastiskt skådespel av fåglar runt Arianna. Mellan vågbergen och snöbyarna seglade ett femtiotal Cape Petrel, som enligt boken har ett vingspann på 90 cm. Upp med kameran men det blev som vanligt, allting rör sig och det blir suddigt. Har några dagar på mig och till slut tycker jag nog att en bild borde bli ok.
Småsaker som kan få stora följder
Inför seglingen söderut handlade vi diskmedel och nu hittar vi inte platsen där vi stuvade undan den nu så eftertraktade flaskan. Det går ju inte att springa över till Ica Torgkassen heller. Det får bli skallgång så fort vi alla är på benen. Kalle sover nu efter sin vakt mellan kl 06-09. Kanske ligger dyrgripen under hans koj…
Cape Evensen
Som jag skrev tidigare hittade jag en plats i Antarktis som var utmärkt med ”C Evensen”. Platsen låg en bit söderut och utom räckhåll rent tidsmässigt från det område vi besökte. Rasmus googlade fram information kring C Evensen som lyder som följer:
“Cape Evensen is a cape forming the north side of the entrance to Auvert Bay, on the northwest coast of Stresher Peninsula, Graham Land in Antarctica. It was discovered by the French Antarctic Expedition, 1903-05, and named by Jean-Baptiste Charcot for Captain C.J. Evensen of the Hertha, who explored along the west coast of the Antarctic Peninsula in 1893”.
Tack Rasmus för informationen och ett stort tack för allt du fixar med Seglarbloggen, det var dessutom du som föreslog att jag skulle ha en blogg.
Per-Erling
Tack Rasmus för denna blogg! Tack Per-Erling för att du låter oss andra delta i din resa! Varje morgon börjar jag dagen med att kolla om du skrivit något nytt. Verkar vara en stor bedrift att skriva när kroppen är på väg åt två håll samtidigt och fötterna inte når ner till durken