Halvvägs mellan Kap Horn och Antarktis
Vädret variera verkligen. Vindarna går från kuling till bara någon enstaka sekundmeter. Efter hård vind lever dyningen kvar och skapar ett spännande landskap, ett landskap som hela tiden varierar. Mäktigt att se den flera meter höga kullen av vatten sakta rulla in mot Arianna, som vackert seglar upp för backen för att sedan dansa mer i nästa dal. Mellan den långa dyningen mer normala vågor som ibland rister till båten och kanske orsakar vatten på fördäck.
Då fören lyfts i en våg och sedan snabbt faller tillbaka blir det kraftiga dunsar eller smällar i skrovet. Låter skrämmande i början men efter ett tag tänker men nästen inte på det, bara noterar och förblir alert. Himlen är jämngrå i dag men havet antar trots brist på solljus en lysande isblå färg då jag tittar ut genom ventilen (fönstret)som ibland hamnar under vattenytan. Sikten förefaller oändlig och det är ca 4000 meter djupt.
Kalle som har sin koj för om masten på styrbords sida ser fram mot seglingen tillbaka då han får skrovsidan som stöd, istället för den slingerkoj som nu hindrar honom för att trilla ur bingen. På återresan blir det jag med min binga på babords sida som risker trilla ur kojen eftersom vinden framför allt är västlig.
Just nu har vi watermakern igång. Efter att ha läst i instruktionsboken ser vi att den ger bara 40 % av färskvattenproduktionen då havsvattnet är kallt, och nu är vattnet kallt. Nu fick vi förklaringen till att det tar ovanligt lång tid att fylla tankarna. Nu ligger temperaturen kring plus en grad. Vi avläser, som jag skrivit tidigare, vattentemperaturen kontinuerligt för att få hintar om isberg eller områden med growlers eller drivis. En positiv sida av att behöva ha maskinen igång, watermakern drivs av den, är att vi alla sover fint med det jämna motorljudet till skillnad från slammer från rigg och segel mm. Två sover och en har vakten och nu är det jag som ska ha full koll verksamheten ombord.
Vakten innebär spaning på himmel och horisont efter signaler som kan påverka vinden, hålla koll på AIS och radar så att vi inte överraskas av fartyg eller isberg, seglen, vattentemperaturen och kanske laga ngt till lunch eller middag. Tre timmar vakt och sex timmar av. Sedan vi lämnade Hornet har vi haft tre fartyg inom 15 Nm, en supertanker och två kryssningsfartyg.
Rasmus påminner mig emellanåt om att spana efter sydsken. Det är nog lika svårt att se här som det kan vara svårt att se norrsken på sommaren i Åre. Det är alldeles för ljust, och dessutom nästan alltid molnigt där vi är nu. Hoppas det klarnar upp längre ner.
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!