Mitt på Indiska Oceanen
Just som solen gick upp den 30/9 släppte jag förtöjningen till bojen i Medana Bay på LombokIsl i Indonesien för att segla de 1250 nm till Cocos Keeling. Det var en vacker morgon med stilla vatten och ett myller av lokala småbåtar som antingen skulle ut för att fiska eller skit transporter av förnödenheter till öarna i närheten.
Tin Lizzy, min ”buddy boat” lämnade samtidigt. Strömmen var med oss så vi fick en ordentlig skjuts den första biten innan vi hakade på den dominerande sydgående strömmen mellan Bali och Lombok och som förde oss vidare ut till Indiska Oceanen. Enligt strömkartan skulle strömmen fortsätta ut till havs allt medan den svängde av mot väst. Vi lyckades hålla oss på rätt positioner och fick god hjälp i den lätta vinden.
Så småningom lättade strömmen men i gengäld ökade vinden. Efter drygt 650 nm passerade vi Christmas Island och satt kurs mot Cocos Keeling. Båda dessa öar tillhör Australien. Jag valde att hoppa över ett stopp på Christmas Isl eftersom jag varit där tidigare och ville hellre ha möjlighet att invänta rätt väderfönster på Cocos K, ett väderfönster för de 2000 nm till Mauritius eller kanske Rodriguez som ligger lite före Mauritius.
Den 7/9 rundade jag norra revkanten på Cocos Keeling och gick in till anktingen innanför Direction Island. Det är den plats som har nog med djup för oss seglare. Hela lagunen, som är stor, är grund med koraller tätt utspridda. Cocos Keeling är som sagt Australisk men bebos av muslimska Malaysier, förutom myndighetspersoner som gör sina år här, t ex polisen. The Border Force, motsvarande Kustbevakningen, ligger ute och patrullerar veckans alla dagar. Polisen har ansvaret för inklarering av oss yachties. De kom ut till Link One efter att jag haft kontakt via VHF. Supertrevligt möte och enkel procedur. Direction Island var fram till 1960-talet en knutpunkt för kommunikationskabeln som kopplade samman Australien med Singapore /Indien/Rödahavet och upp till UK.
Det fanns med andra ord ett litet samhälle på lilla Direction Island som övervakade stationen. Nu är ön obebodd. Närmaste samhälle är Home Island ca 1,5 nm bort. Det blev en tur med jollen på grunt vatten, även blöt i den krabba sjön. Några butiker, en moské och en del verkstäder och administration. Här betalade vi ”harbour fee”, en vecka kostar 50 AUD. Från Home island gick en liten färja till ön tvärs över lagunen där flygplatsen är byggd på den smala ön på revet. Trafiken är inte så frekvent så golfbanan samsas med landningsbanan och gräsytan runt den. Gräs kanske inte är rätta beskrivningen av växtligheten. Greenerna var plastgräs tror jag. Korallsand är inte så näringsrik. Inga staket här inte.
Dagen efter besöken på öarna runt lagunen tog jag och Christoph från Tin Lizzy min jolle till en plats där det sades finnas Manta Rays vid niotiden på morgonen. Mycket riktigt, vi fick ett fantastisk möte med ca 5 stora Mantor. De är över två meter mellan vingspetsarna. Jag simmade ner ett par meter och fick möta en manta och se dess breda och öppna mun mellan deras konstiga spröt. Magiskt!
Nu mitt på Indiska Oceanen.
Ett vad jag kunde bedöma som ett bra väderfönster innebar att vi seglade vidare mot Mauritius den 11/9. Fram till i dag den 20/9 har passadvinden varit riktigt bra och skiftat mellan 8-12 ms. Sjön och vågarna är däremot lite jobbig emellanåt. Riktning och våghöjd varierar timme för timme.
Enligt prognoserna är det en signifikant våghöjd på 3m. Signifikant är medelhöjd vilket betyder att vissa vågor är lägre men också högre. Enligt beskrivningen kan då vågorna var 1.5 till 2 ggr högre än medelvinden ibland, vilket jag tycker verka stämma. Link One är 3.83 m bred och jag tycker de höga och långa vågorna är minst dubbla Link Ones bredd. De riktigt höga vågorna är ok, det är de mindre som kommer in från sidan eller ibland förifrån och kan ruska om oss och ibland blöta ner däck och sittbrunnen. Dagligen får jag rensa bort flygfisk från däck.
Fiske? Jo jag har fått två Dorado. Lyckligtvis inte så stora, bara kring en meter, så jag har fisk i kylen för min dagliga och lagade måltid.
Hälsningar
PE
PE! så bra att du är framme- och kanske får sova några nätter … innan du utforskar ön?
Kram Birthe
Hej vännen,
Har faktiskt sovit bra. Det ska bli riktigt roligt att utforska denna lilla ö mitt i stora blå. Spännande historia förstår jag.
Kram
PE
Fantastisk och fängslande läsning som vanligt 😃
Hej vännen,
Så
Fint att få Feedback från dig. Roligt att du tar del av mitt märkliga pensionärsliv. Hoppas du har det bra.
//PE
Trevlig och lärorik läsning som vanligt. Här i hemlandet har jag seglat en del med en vedskuta. En skärgårdskuta som inte trivs på öppna vatten trots sin längd och vikt. Må gott och fortsätt segla väl.
Mycket trevlig och intressant läsning som vanligt . Var försiktig !
Må så gott o segla lugnt .
Hälsningar Maggan o Göran