Drake passage
Andra dagen ut från Kap Horn. Prognoserna har stämt bra och vi har haft västliga till sydvästliga vindar mellan 5-14 ms. Sjön har börjat bygga upp men är lång o fin även om det hissar bra ombord. Seglar för det mesta med fock, inrullad genua beroende på vindstyrka och storsegel, även den revad. Storen ofta revad till 50 % så genuan blir vår gaspedal då vinden avtar eller ökar. Fungerar väldigt bra och vi loggar oftast 5-7 knop. Temperaturen sjunker för varje timme och vattentemperaturen är nere 3,7 grader och luften 3 gr. Från nu lägger vi in vattentemperaturen i loggboken för att hålla ordentlig koll då snabbt sjunkande temperatur kan skvallra om is och isberg. Vi fick som sagt information om ett tre km brett isberg som driver lite ost om vår kurslinje. Kan det finnas flera månne?
Arianna rör sig ordentligt och nu har alla prylar funnit sin plats. Matlagning är en spännande uppgift där det gäller att ha koll på pryttlar man tar fram, allt från ingredienser till burkar, bestick och kryddor. Dagens huvudmål blev stekt potatis med paprika, stekt kött, tomatskivor med vad vi trodde var mozzarellaliknande ost samt ris. Tillredde ordentligt så det räcker till ytterligare en omgång käk. Efteråt disk, en lika stor timingfråga som matlagningen, nu med vatten i diskhon. Ariannas byssa ligger långskepps så det gäller att ha pannan mot skåpet och ordentligt stöd för fötterna åt motsatt håll då hon rullar eller lyfts åt sidan av en våg.
Delar av dagen har ägnats åt planering inför ankomst till Antarktis. Summera bra tips från andra seglare och yrkesmän/kvinnor som varit där tidigare. Jag har fått bra tips, råd och beskrivningar av Heidi Norling, arbetskamrat och nautiker i DG, som varit både i Patagonien och Antarktis vid flera tillfällen. Då jag satt och granskade sjökorten ner mot 66° Syd fastnar blicken på C. Evensen! Tyvärr kommer vi nog inte så långt söderut, men visst hade det varit roligt att besöka en plats som heter Evensen. Hoppas någon vill googla C. Evensen och kolla upp vem det kan vara. Platsen ligger på 66° 10´ S och 65° 38´ W, Graham Coast.
Kämpar fortfarande med att försöka ta bra bilder på den mäktiga Albatrossen. Är jag i sittbrunnen dyker dem allt som oftast upp. Vilka formidabla flygare, ligger just ovan vattenytan med vingspetsarna och sveper fram i vågdalarna. Den stora Albatrossen blir över tre metet mellan vingspetsarna och ser så mäktig ut. Först blir jag bara sittande och fascineras av perfektionismen i manövrer och hur fågeln hanterar vind och vågor utan att behöva göra ett vingtag. Dessvärre förvinner den så fort jag sträcker mig efter kameran. Sätter jag med kameran i handen och väntar kommer det helt enkelt ingen fågel inom rätt avstånd. Vet dem verkligen exakt hur långt bort dem skall flyga för att jag inte ska få en bra bild? Tids nog ska jag nog lyckas.
Vi mötte NG Explorer på sin väg tillbaka från Antarktis till Ushuaia. Lasse ropade upp för att fråga om is mm. Vi fick veta att det finns growlers (större isklumpar som kan vara farliga för båten) och små isberg 40 Nm utanför kusten. Bra info inför att vi närmar oss land.
I kväller eller i natt ska vinden vrid över syd mot ost och avta. Tid att starta maskin för att köra watermaker och ladda batterier. Solpanelerna har inte fått nog med sol då det varit mulet hela dygnet.
Tack för det fina beskrivningen. Det känns nästan som man är med på båten. Nu börjar jag inse att det är det är lite tuffare än att segla till Wladislawowo!! Karol
Håller med Karol…nästan så man tar spjärn med fötterna när man läser om matlagningen
Hej på er alla tre!
Läser bloggen med stort intresse, lycka till!
Hälsningar från Boge.
Detta är vad som står om Evensen på wikipedia:
Carl Julius Evensen (1852–1937) var ein norsk ishavsskipper og oppdagar.
Han var fødd i 1851 i Sandefjord. Han utforska Antarktis i lag med mellom andre Carl Anton Larsen, og i 1893 nådde han Den antarktiske halvøya med dampbarken «Hertha» ved 69° 10ʹ sørleg breidde. Reisene til Evensen og Larsen var medverkande til å vekke interessa for utforskinga av Antarktis.[1] Mellom anna oppdaga han truleg Hugo Island.
Han har fått Cape Evensen og Evensen nunatak i Antarktis kalla opp etter seg.
Personleg liv
Carl Julius Evensen var gift med Severine Marie Jensen i 1879. Karl var skippar og budde i Oslo og Sandefjord. Carl og Severine fekk åtte barn i alt, og dei fleste emigrerte til USA.[2]
Hej, så spännande att följa era äventyr- och det är helt tillräckligt för mig att vara på det här avståndet tror jag..
Allt gott till er alla tre inför det nya året 2015!
Kram Birthe
Gott nytt år!!
Respekt grabbar!!!!
Carl
Hej P-E och resten av crewet! Tack det är härligt och rysligt spännande att läsa om er och hur ni har det ni är allt bra modiga ni havets män! Vill bara önska er Gott nytt år och ta väl hand om er, hoppas det blir en bild på Albatrossen! Kram på er! Maria och Håkan